Anita Szívós

Rugelach -ISzívós AnitaI

A rugelach külsőre olyan, mint a kis croissant, csak az elkészítése kevésbé bonyolult.


A ruhelach nem csak isteni finom ,de még az elkészítése is igen egyszerű.

Tökéletes reggeli,tízórai vagy uzsonna,de nassiként is kiválóan megállja helyét!🤤

Most hoztam nektek egy kis érdekességet is erről a finomságról.

✅ Régen a szegény zsidó családok édessége volt.
✅  A sütemény titka, hogy lehetőség szerint hideg konyhai körülmények között és gyorsan kell vele dolgozni.
✅A 20. században az USA-ban lett igazán népszerű, de gyökerei a közép-európai zsidó konyhákig nyúlnak vissza.
✅ Mint számos finomság, nagy valószínűséggel e sütemény is a „szegények konyhájából” eredeztethető.

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 1,5 dl kókuszolaj
  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 db tojás ( tojás nélkül is elkészíthető)
  • 10 dkg xilit/gyümölcs cukor/barna cukor
  • 3 dkg friss élesztő /  1 csomag szárított élesztő)
  • 2-3 dl mandulatej (vagy akár vízzel is el lehet készíten )

 

Töltelék:

  • 0,5 dl kókuszolaj
  • 5-6 kanál eritrit/ xilit
  • 0,5 dl mandulatej/ 3 ev víz
  • 20-22%-os Holland kakaópor

 

Töltelék:

A kókuszolajat,az eritrint,a Holland kakaóport összekeverjük és fokozatosan hozzá adagoljuk a mandulatejet/vizet addig amíg csomó mentes nem lesz.

 

Elkészítés:

  1. A teljes kiőrlésű búzalisztet mély tálba helyezzük és a közepében kis mélyedést képezünk.
  2. Az élesztőt kevés langyos xilites /gyümölcs cukoros /barna cukoros /mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk ,majd bele öntjük a mélyedésbe és kevés teljes kiőrlésű lisztet keverünk hozzá.
  3. Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük,majd a langyos élesztős tejet hozzáöntjük.
  4. Megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.
  5. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást.
  6. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk lisztel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
  7. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk,átgyúrjuk,majd a tésztát kettő részre osztjuk.
  8. Kinyújtjuk a tésztát ,megkenjük a kakós töltelékkel,majd majd, mintha tortát vagy pizzát vágnánk fel, szeleteljük fel őket  és a tetejüket  lekenjük tojással,ettől szép fényes sárgás színű lesz.
  9. A cikkeket csavarjuk fel kifli alakúra, a végeiket alaposan tapasszuk oda, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
  10. Előmelegített,nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz .

 

Az oldalon található fotók, a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!

Felhasználásuk engedélyköteles!

Örülök,hogy benéztél a blogra ,ha tetszett a bejegyzés megköszönöm,ha megosztod 🙂 

Ha tetszett a bejegyzés iratkozz fel ,illetve kövess  Instagramon  és facebookon is!
 

    

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!