Ez egy számomra nagyon kedves recept és nemcsak,hogy egyszerű az elkészítése,de még az íze is isteni finom.
A karácsony közeledtével nagyon sokféle süteményt készítek,de ez az omlós tésztájú finomság minden évben hagyományszerűen kerül az asztalra.
Az alapanyagokat tekíntve,mivel sűrűn kéritek tőlem,így össze gyűjtöttem azt is ,hogy mit hol szereztem be ehhez a recepthez.
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (Lidl Castello )
- 2 dkg élesztő (Lidl )
- 1 db tojás (Lidl )
- 0,5 dl kókuszolaj (coco 24 )
- 2-3 dl mandulatej (@lidlhu Happy Coconut)
- 10 dkg xilit/gyümölcs cukor/barna cukor ( mézet is tehetünk bele) ízlés szerint,ki milyen édesre szeretné a kalácsot. (Lidl eritrit)
- 5 dkg mazsola (Lidl) / Ízlés szerint /
Töltelék:
- Holland kakaópor ( Lidl)
- 5 dkg eritrit (Lidl )
- 4 ek mandulatej (Lidl )
Kakaós töltelék elkészítése:
- A mandulatejet megmelegítjük.
- Hozzáadjuk az eritritet és a kakaóport.
- Masszát kapunk,amit 5 percig pihnetetünk.
Elkészítés:
- A teljeskiörlésű búzalisztet mély tálba helyezzük,és a közepében kis mélyedést képezünk.
- Az élesztőt kevés langyos xilites/mézes/barna cukros/ mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk ,majd bele öntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.
- Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük,majd a langyos élesztős tejet hozzáöntjük.
- A mazsolát célszerű már az elején megmosni és 5 pecig langyos édes vízben áztatni, majd a lisztre szórni.
- Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.
- Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz,befejezhetjük a dagasztást.
- A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk,átgyúrjuk,majd a tésztát három részre osztjuk.
- Kis cipókat készítünk,kinyújtuk a tésztát és a kakaós töltelékkel megkenjük.
- Ezt a másik kettő cipóval is megismétljük.
- A feltekert kakaós tésztákat a közepüknél kissé megvégjuk,hogy a csokoládés tészta látszódjon,majd össze fonjuk őket.
- A tetejét lekenjük tojással,ettől szép fényes sárgás színű lesz.
- Előmelegített,nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz .
Az oldalon található fotók, a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!
Felhasználásuk engedélyköteles!
Örülök,hogy benéztél a blogra ,ha tetszett a bejegyzés megköszönöm,ha megosztod 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: