Anita Szívós

Alakbarát,teljes kiőrlésű sajtos perec -ISzívós AnitaI

Ez a recept számomra nagyon kedves ,mert olyan tésztából készül, amit még nagymamámtól tanultam és később ” örköltem “meg.

A kelt tészta elkészítési módja nagyon egyszerű,viszont annál is nagyobb figyelmet igényel!

Amit a legjobban szeretek ebben a tésztában,hogy lehet édes és sós változatban is készíteni,csupán attól függ,hogy a tészta összetevőibe sót vagy édes ízvilágot választok.

Ehhez a sajtos perec recepthez természetesen a sós változatot készítem el,bár már láttam belőle édes ,csokimázos verziót is,úgyhogy ezt mindenkinek a fantáziájára bízom.

Hogyha valaki édes tésztát szeretne készíteni,akkor a sóval óvatosabban kell bánni,viszont  az édesítésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni….tehát például eritit,folyékony édesítőszer kerüljön a tésztába.

 

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg xilit/eritrit
  • 2-3 dl mandulatej 
  • 0,5 dl kókuszolaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  •  

Pluszként lehet a tetejére szórni:

  • tökmag
  • mandula
  • zsírszegény sajt
  • mozzarella sajt
  • feta sajt

 

Elkészítés:

  1. A teljeskiőrlésű búzalisztet mély tálba helyezzük,és a közepében kis mélyedést képezünk.
  2. Az élesztőt kevés langyos xilites mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk ,majd bele öntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.
  3. Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük,majd a langyos élesztős tejet hozzáöntjük.
  4. Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.
  5. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz,befejezhetjük a dagasztást.
  6. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
  7. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk,átgyúrjuk,majd a tésztát három részre osztjuk.
  8. Kis cipókat készítünk,rudakat formázunk belőlük és megfonjuk as tésztát,majd a tetejét lekenjük tojással,ettől szép fényes sárgás színű lesz,majd rátesszük a tökmagot,sajtot és egyéb általunk választott feltétet.
  9. Előmelegített,nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz .

Az oldalon található fotók, a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!

Felhasználásuk engedélyköteles!

Örülök,hogy benéztél a blogra ,ha tetszett a bejegyzés megköszönöm,ha megosztod 🙂 

Ha tetszett a bejegyzés iratkozz fel ,illetve kövess  Instagramon  és facebookon is!
 

    


 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!