Ez a recept számomra nagyon kedves ,mert olyan tésztából készül, amit még nagymamámtól tanultam és később ” örköltem “meg.
A kelt tészta elkészítési módja nagyon egyszerű,viszont annál is nagyobb figyelmet igényel!
Amit a legjobban szeretek ebben a tésztában,hogy lehet édes és sós változatban is készíteni,csupán attól függ,hogy a tészta összetevőibe sót vagy édes ízvilágot választok.
Ehhez a sajtos perec recepthez természetesen a sós változatot készítem el,bár már láttam belőle édes ,csokimázos verziót is,úgyhogy ezt mindenkinek a fantáziájára bízom.
Hogyha valaki édes tésztát szeretne készíteni,akkor a sóval óvatosabban kell bánni,viszont az édesítésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni….tehát például eritit,folyékony édesítőszer kerüljön a tésztába.
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg xilit/eritrit
- 2-3 dl mandulatej
- 0,5 dl kókuszolaj
- 2 dkg élesztő
- 1 db tojás
Pluszként lehet a tetejére szórni:
- tökmag
- mandula
- zsírszegény sajt
- mozzarella sajt
- feta sajt
Elkészítés:
- A teljeskiőrlésű búzalisztet mély tálba helyezzük,és a közepében kis mélyedést képezünk.
- Az élesztőt kevés langyos xilites mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk ,majd bele öntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.
- Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük,majd a langyos élesztős tejet hozzáöntjük.
- Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.
- Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz,befejezhetjük a dagasztást.
- A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk,átgyúrjuk,majd a tésztát három részre osztjuk.
- Kis cipókat készítünk,rudakat formázunk belőlük és megfonjuk as tésztát,majd a tetejét lekenjük tojással,ettől szép fényes sárgás színű lesz,majd rátesszük a tökmagot,sajtot és egyéb általunk választott feltétet.
- Előmelegített,nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz .
Az oldalon található fotók, a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!
Felhasználásuk engedélyköteles!
Örülök,hogy benéztél a blogra ,ha tetszett a bejegyzés megköszönöm,ha megosztod 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: