Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg mazsola
- 0,5 dcl kókuszolaj
- 2-3 dcl mandulatej
- 40 dkg graham liszt
- 2 evőkanál szegfűszeg
- 10 dkg xilit/gyümölcs cukor/barna cukor ( mézet is tehetünk bele) ízlés szerint,ki mennyire édesszájú.
Töltelék:
- Az almát meghámozzuk,kis darabokra szeleteljük majd xiliten megdínszteljük.
- Ha már kicsit megpirult hozzáadunk 0,5 dcl vizet,fahéjat és a szegfűszeget,majd egy kis időre félre tesszük.
Tészta elkészítés:
- A graham lisztet mély tálba helyezzük és a közepében kis mélyedést képezünk.
- Az élesztőt kevés langyos xilites/mézes/barna cukros/ mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk,majd bele öntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.
- Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük,majd a langyos élesztős mandulatejet hozzáöntjük.
- Végül megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.
- Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz,befejezhetjük a dagasztást.
- A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
Elkészítés:
- A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk,átgyúrjuk,majd kör alakúra formázzuk,egy villa segítségével megszúrkáljuk és a tésztát torta formába tesszük.
- Hozzáadjuk a dínsztelt almát és a tetejét beborítjuk a maradék tésztával.
- Előmelegített,nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160°C fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz .
Az oldalon található fotók, a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!
Felhasználásuk engedélyköteles!
Örülök,hogy benéztél a blogra ,ha tetszett a bejegyzés megköszönöm,ha megosztod 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: