Ki tudna ellenálni egy pihe puha, könnyű, frissen sütött szalagos fánknak?
Mint tudjuk ez a finomság szeret az olajban úszkálni,ebből hamar gondolhatjuk,hogy a fánk nem egy diétás étel,de néha-néha igazán tarthatunk olyan napot, amikor nem a makrók szénhidrátok,kalóriák és társaik vannak a középpontban.
A hagyományos fánktól eltérően most hoztam nektek egy egészségesebb ,kalória és szénhidrát szegényebb összetevökből álló receptet,amit nyugodt szívvel fogyaszthatunk mértékkel!
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg kókuszzsír
- 1 dl mandulatej
- 3 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 3 ek xilit
Töltelék:
- házi készítésű cukormentes lekvár
Tipp/ Hogyha nem szeretnénk tölteléket a fánkba csak simán üresen fogyasztanánk, akkor a tésztába tegyünk 1 -2 evőkanállal több xilitet,így egy kicsit édesebb fánkunk lesz.
Elkészítés
- A teljeskiörlésű búzalisztet mély tálba helyezzük és a közepében kis mélyedést képezünk.
- Az élesztőt kevés langyos xilites, mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk,majd bele öntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.
- Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük,majd a langyos élesztős tejet hozzáöntjük.
- Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.
- Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz,befejezhetjük a dagasztást.
- A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és átgyúrjuk.
- Kinyújtjuk ,de vigyázunk ,hogy ne legyen túl vékony, majd egy bögre segítségével kiszaggatjuk a tésztát.
- Egy serpenyőbe 1-1,5 dl kókuszolajat vagy kókuszzsírt olvasztunk.
- Ha már elég forró a kókuszolaj,bele tesszük a tésztát ,de nagyon figyeljünk,nehogy oda égjen.
- Amikor aranybarnaba másik oldalát is megsütjük.
Az oldalon található fotók, a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!
Felhasználásuk engedélyköteles!
Örülök,hogy benéztél a blogra ,ha tetszett a bejegyzés megköszönöm,ha megosztod 🙂
Kommentek