Anita Szívós

Hagyományos teljes kiőrlésű kalács recept- I Szívós Anita I

Hoztam nektek, egy számomra nagyon kedves receptet, amit még a nagymamától tanultam fehér lisztes tészta készítési módszerrel.

Mivel a fehér lisztet és a cukrot már több,mint 7 éve száműztem a konyhából ,így gondoltam, hogy egy kicsit egészségesebbé varázsolom az alapanyagokat,hogy ne keljen lemondanom erről a finomságról.

Általában a kelt tésztás dolgokkal nem túl jó a kapcsolatom,mert akármennyire gyúrom,dagasztom majd pihentetem a tésztát ,végeredményként nem olyan amilyen kellene ,hogy legyen …

Lehet, hogy azért is lett ez a kalács recept a kedvencem,mert valahányszor ezt készítem, mindig tuti siker és ami a legjobb, hogy nem csak reggelire, de a vendégek várására is nagyon kedvező.

Ízlésünk szerint ízesíthetjük lehet kakaós,vaníliás,mazsolás,karácsonykor fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel felturbózhatjuk vagy akár több izűt is készíthetünk egyszerre.

Nálunk legtöbbször  a hagyományos ,de olykor a kakaós ízesítésű kerül az asztalra.

A tésztát finomíthatjuk még különböző olajos magvakkal  és a hagyományos kalács formát is bátran alakíthatjuk,formálhatjuk fantáziánk szerint.

Hozzávalók:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl kókuszolaj
  • 2-3 dl mandulatej 
  • 10 dkg xilit/gyümölcs cukor/barna cukor ( mézet is tehetünk bele) ízlés szerint,ki milyen édesre szeretné a kalácsot. 
  • 5 dkg mazsola

 

Elkészítés:

  1. A teljeskiörlésű buzalisztet mély tálba helyezzük,és a közepében kis mélyedést képezünk.
  2. Az élesztőt kevés langyos xilites/mézes/barna cukros/ mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk ,majd bele öntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.
  3. Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük,majd a langyos élesztős tejet hozzáöntjük.
  4. A mazsolát célszerű már az elején megmosni és 5 pecig langyos édes vízben áztatni, majd a lisztre szórni.
  5. Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.
  6. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz,befejezhetjük a dagasztást.
  7. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
  8. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk,átgyúrjuk,majd a tésztát három részre osztjuk.
  9. Kis cipókat készítünk,rudakat formázunk belőlük és megfonjuk as tésztát,majd a tetejét lekenjük tojással,ettől szép fényes sárgás színű lesz.
  10. Előmelegített,nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz .

 

Az oldalon található fotók, a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!

Felhasználásuk engedélyköteles!

Örülök,hogy benéztél a blogra ,ha tetszett a bejegyzés megköszönöm,ha megosztod 🙂 

Ha tetszett a bejegyzés iratkozz fel ,illetve kövess  Instagramon  és facebookon is!
 

 

 


 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!