Hoztam nektek, egy számomra nagyon kedves receptet, amit még a nagymamától tanultam fehér lisztes tészta készítési módszerrel.
Mivel a fehér lisztet és a cukrot már több,mint 7 éve száműztem a konyhából ,így gondoltam, hogy egy kicsit egészségesebbé varázsolom az alapanyagokat,hogy ne keljen lemondanom erről a finomságról.
Általában a kelt tésztás dolgokkal nem túl jó a kapcsolatom,mert akármennyire gyúrom,dagasztom majd pihentetem a tésztát ,végeredményként nem olyan amilyen kellene ,hogy legyen …
Lehet, hogy azért is lett ez a kalács recept a kedvencem,mert valahányszor ezt készítem, mindig tuti siker és ami a legjobb, hogy nem csak reggelire, de a vendégek várására is nagyon kedvező.
Ízlésünk szerint ízesíthetjük lehet kakaós,vaníliás,mazsolás,karácsonykor fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel felturbózhatjuk vagy akár több izűt is készíthetünk egyszerre.
Nálunk legtöbbször a hagyományos ,de olykor a kakaós ízesítésű kerül az asztalra.
A tésztát finomíthatjuk még különböző olajos magvakkal és a hagyományos kalács formát is bátran alakíthatjuk,formálhatjuk fantáziánk szerint.
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 0,5 dl kókuszolaj
- 2-3 dl mandulatej
- 10 dkg xilit/gyümölcs cukor/barna cukor ( mézet is tehetünk bele) ízlés szerint,ki milyen édesre szeretné a kalácsot.
- 5 dkg mazsola
Elkészítés:
- A teljeskiörlésű buzalisztet mély tálba helyezzük,és a közepében kis mélyedést képezünk.
- Az élesztőt kevés langyos xilites/mézes/barna cukros/ mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk ,majd bele öntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.
- Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük,majd a langyos élesztős tejet hozzáöntjük.
- A mazsolát célszerű már az elején megmosni és 5 pecig langyos édes vízben áztatni, majd a lisztre szórni.
- Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.
- Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz,befejezhetjük a dagasztást.
- A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk,átgyúrjuk,majd a tésztát három részre osztjuk.
- Kis cipókat készítünk,rudakat formázunk belőlük és megfonjuk as tésztát,majd a tetejét lekenjük tojással,ettől szép fényes sárgás színű lesz.
- Előmelegített,nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz .
Az oldalon található fotók, a szerző kizárólagos tulajdonát képezik!
Felhasználásuk engedélyköteles!
Örülök,hogy benéztél a blogra ,ha tetszett a bejegyzés megköszönöm,ha megosztod 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: